Pressmeddelande
april 5, 2022

AirForestry får första batteri leveransen från Vattenfall

AirForestry är bolaget som vill förändra och förnya skogsbruket med skonsam gallring av eldrivna drönare. Idag lanseras nyheten att bolaget börjar använda Vattenfalls mobila energilager för att ladda dessa drönare.

 

 

”Med batterier från Vattenfall får vi sista pusselbiten till ett helt fossilfritt gallringssystem”, säger Gösta Forsén, CIO på AirForestry.

AirForestry gallrar träd från luften med egenutvecklade drönare, en skonsam metod som minskar utsläpp och belastningen på skogen ekosystem. Målsättningen är att förnya skogsbruket genom en hög innovationsgrad och en ambition att utveckla ny teknik och nya metoder, tillsammans med olika samarbetspartners.

Idag presenterar AirForestry nyheten att man börjar använda sig av Vattenfall och deras ”Power-as-a-Service”-lösningar för mobila energilager. AirForestry och Vattenfall ska genomföra ett ettårigt pilotprojekt där AirForestrys drönare laddas med fossilfri energi med hjälp av ett mobilt energilager på 100 kWh. Energilagret kommer vara placerat på ett fordon, vilket möjliggör enkel framkomlighet och transport. Projektet är planerat att pågå under 2022 med möjlighet till fortsatta leveranser av energilager därefter.

”Vårt samarbete blir en del av AirForestrys lösning och skapar möjlighet att ladda deras skördedrönare ute i fält där strömförsörjning saknas. Deras teknik för en ny typ av skonsam gallring av skog och vår lösning för fossilfri elkraft kommer skapa nytta för både klimatet och skogsmiljön”, säger Anders Skarin, produktansvarig för energilager på Vattenfall Network Solutions.

 

Om Vattenfalls Power-as-a-Service

Power-as-a-Service är en energilösning som innebär att Vattenfall tar fullt ekonomiskt och funktionellt ansvar för kraftanläggningen hos kunden. Det inkluderar bland annat investering, ägande, projektledning, elsäkerhetsansvar samt drift- och underhållsansvar för elkraftanläggningen. Det mobila energilagret har en kapacitet 100 kWh och max laddning +-35 kW. Det är ett batteri av typ Lithium Iron Phosphate. Storleken är 2 400 x 1 200 x 2 400 mm och vikten 3500 kg.

AirForestry har även fått stöd av Vinnova i programmet Fordonsstrategisk forskning och innovation (FFI) samt Uppskalning för en hållbar industri.