Pressmeddelande
december 16, 2021

AirForestry: framtidens lösning för skogsbruk

Idag lanseras AirForestry, ett nytt innovationsbolag inom skogsbruk som erbjuder en teknik för att gallra träd från luften med eldrivna drönare.

Hur vi ska kunna vårda skogens unika ekosystem och använda den som en källa till högkvalitativ förnybar bioråvara är en diskussion som förs på såväl FN:s klimattoppmöte i Glasgow som på svenska universitet.

Idag lanseras ett bolag som vill vara med och erbjuda ett svar på den frågan. AirForestry är ett banbrytande innovationsbolag som vill använda eldrivna drönare för att skapa framtidens hållbara, långsiktiga och effektiva skogsbruk.

En vanlig metod inom skogsbruk är gallring. Mindre träd tas bort för att ge plats åt de starkare träden så att de kan växa sig större. AirForestry har skapat en lösning för gallring av skog från luften. Eldrivna skördedrönare styrda från en operatörsstation gör det möjligt att gallra skog utan att skada mark eller omkringliggande träd.

Skillnaden för skogen jämfört med traditionella metoder, att gallra med tunga dieseldrivna markgående fordon, är enorm. Det ger bättre biologisk mångfald, skonsammare gallring och högre inlagring av koldioxid. Bara i Sverige kan metoden minska direkta utsläpp med över 150 000 ton koldioxid per år i samt öka skogens koldioxidupptag med en miljon ton per år.

AirForestrys grundare har en unik samling kompetenser från startup-sektorn, elflyg och skogsbruk. Grundarna Markus Romar, Mauritz Andersson, Caroline Walerud och vd Olle Gelin, insåg insåg att de hade en idé enorm potential att transformera hela skogsindustrin.

”Att skörda från luften skapar fantastiska möjligheter för ett framtida skogsbruk. Jag själv är skogsägare och kunde tidigt se potentialen med AirForestrys lösning och vilken förändring den innebär för skogen. Det vi kan göra med våra skördedrönare är helt unikt!” Konstaterar Olle.

AirForestry har redan samarbeten med några av de största skogsägarna i Sverige och en stark grupp ängelinvesterare som inkluderar Alfred Ruth, Malin Carlström, Anders Ösund, Andy Johnston och Walerud Ventures. Från första kontakten blev Walerud Ventures imponerade av AirForestrys unika potential. Caroline Walerud arbetar idag operativt i företaget. Hon förklarar varför:

”AirForestry är genialiskt. När man väl förstår att skörda från luften med drönare är möjligt så känns det som den enda vägen framåt och helt galet att ingen gjort det än. AirForestry är en fantastisk lösning för en friskare, mer produktiv skog. Med AirForestry har vi möjligheten att göra en stor industri fossilfri och bättre för den levande planeten. Vi blev mycket imponerade av teamet och sedan vi hoppade på sommaren 2020 har det gått väldigt snabbt. Det är kul att äntligen få dela med oss av detta till världen efter så lång tid i stealth mode.”

AirForestry har även fått stöd av Vinnova i programmet Fordonsstrategisk forskning och innovation (FFI) samt Uppskalning för en hållbar industri.